
Hydrofoberen betekent het aanbrengen van een waterafstotende laag op uw gevel. De laag dringt de gevel binnen. Binnen enkele maanden tot enkele jaren slijt de laag door UV-straling. Echter de poriën in de steen zijn dan nog steeds bekleed met een dun laagje, waardoor het binnendringen van water moeilijk blijft. Een goed hydrofobeermiddel zal nog wel waterdamp doorlaten om vocht, vooral in de winter, naar buiten te laten.
Eventuele risico’s
Zitten er scheurtjes in uw stenen of voegwerk, dan kan het water daar nog wel doorheen. En omdat het water er vervolgens niet uit kan vanwege het hydrofoberen, zal het vocht daardoor binnen blijven en voor vochtschade zorgen. U kunt dit voorkomen door de voegen te repareren.
Voor het hydrofoberen dient u de gevel te reinigen en te onderzoeken of er sprake is van optrekkend vocht of bouwschadelijke zouten. Wanneer u vooraf geen onderzoek doet, kan dat voor ernstige schade zorgen. Ook wanneer er al een lek is (geweest), kan hydrofoberen ervoor zorgen dat de gevel langdurig nat blijft en daardoor tot vorst- of zoutschade leidt.
Duurzame oplossing
Hydrofoberen kan niet teruggedraaid worden, maar dankzij de duurzame middelen heeft u er jarenlang plezier van. Laat het hydrofoberen altijd over aan een deskundige om bovengenoemde risico’s, zoals algengroei en vorstschade te voorkomen.