Vocht in muren: de gevolgen van opstijgend vocht in een muur

De gevolgen van vochtproblemen in uw woning zijn niet te onderschatten. Zo is er eerst en vooral een slechte luchtkwaliteit in uw woning die de gezondheid kan schaden. Deze vochtproblemen...

978 0
978 0
vocht

De gevolgen van vochtproblemen in uw woning zijn niet te onderschatten. Zo is er eerst en vooral een slechte luchtkwaliteit in uw woning die de gezondheid kan schaden. Deze vochtproblemen veroorzaken scheuren en barsten in de muren, en na een tijdje zal u zwamvorming en vochtplekken opmerken. Ook is er een hoge luchtvochtigheid in uw woning waardoor het voegwerk begint los te laten.

Vochtige muren kunnen ontstaan door condensatievocht, doorslaand vocht en/of opstijgend vocht. Condensatie is het resultaat van een te hoge luchtvochtigheid en te weinig ventilatie, wat neerslaat op de koudste plekken. Meestal begint er in de badkamer, keuken, slaapkamer of bergruimte bij het plafond of in de hoeken schimmel op de muren te woekeren.

Door slecht voegwerk kan er ook regen in de poreuze buitenmuren binnendringen. We spreken dan van doorslaand vocht. Het meest voorkomende probleem is evenwel optrekkend vocht door grondwater dat opgezogen wordt door de bouwmaterialen.

Elk vochtprobleem kan dus een andere oorzaak hebben en vereist daarom een gerichte diagnose en aanpak

In this article

Join the Conversation