Vocht bestrijden: tips en oplossingen

Een vochtig huis leidt tot een ongezonde woonomgeving voor de inwoners en is bovendien schadelijk voor de woning zelf. Vermoedt u dat uw woning te kampen heeft met...

1580 0
1580 0
ideale luchtvochtigheid in huis

Een vochtig huis leidt tot een ongezonde woonomgeving voor de inwoners en is bovendien schadelijk voor de woning zelf. Vermoedt u dat uw woning te kampen heeft met vocht, onderneem dan zo snel mogelijk actie.

Vocht in uw woning kan het gevolg zijn van optrekkend vocht uit grondwater, condensatievocht of infiltratievocht. Als u vocht wilt bestrijden, dan zult u eerst moeten achterhalen waardoor het vocht veroorzaakt wordt.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door grond-en regenwater dat optrekt in de fundering en het metselwerk. Zo worden de binnenmuren van de woning nat. Dit probleem komt vaak voor in oudere woningen. U kunt optrekkend vocht verwijderen door de buitenmuren te (laten) injecteren. Er wordt dan een vochtwerend middel in de spouwmuur gespoten waardoor de muur waterdicht wordt.

vocht verwijderenCondensatievocht

Condensatievocht ontstaat als er sprake is van een groot temperatuurverschil aan de binnen- en de buitenkant van de buitenmuur. Bij enkele beglazing is dat vaak goed te zien.

Om het probleem van condensatievocht op te lossen dient de enkele beglazing vervangen te worden door dubbele beglazing. Ook is het belangrijk om de woning voldoende te ventileren zodat de vochtige lucht kan afgevoerd worden.

Infiltratievocht

Infiltratievocht dringt binnen via scheuren of poreus materiaal. Grote scheuren moeten gerepareerd worden met een vulmiddel en vervolgens behandeld worden met een vochtwerende coating. Bij kleine scheuren volstaat alleen een coating. Poreus materiaal kan behandeld worden door een vochtwerende beschermlaag aan te brengen.

Vocht bestrijden is vaak werk voor een professional. Bij elk soort vochtprobleem hoort namelijk een specifieke behandeling. Twijfelt u over de oorzaak van vocht in uw woning, raadpleeg dan een professional in vochtbestrijding. Deze vakmannen kunnen de oorzaak van een vochtprobleem achterhalen en bepalen zo een doeltreffende oplossing om vocht te bestrijden.

In this article