Schimmel in huis

Schimmels Had u al eens last van schimmel in huis? Moet u zich dan zorgen maken over uw gezondheid? In vele gevallen zijn schimmels relatief onschuldig. Ons lichaam...

2644 0
2644 0
schimmel in huis

Schimmels

Had u al eens last van schimmel in huis? Moet u zich dan zorgen maken over uw gezondheid? In vele gevallen zijn schimmels relatief onschuldig. Ons lichaam beschikt immers over een afweersysteem dat de meeste van deze schimmels tegenhoudt.

Toch kan schimmel in huis ook ernstige gezondheidsklachten, en volgens enkele onderzoekers, zelfs kanker veroorzaken. De meest voorkomende symptomen van schimmelinfecties zijn irritatie van de neus- en oogslijmvliezen, hoofdpijn en moeheid.

Soorten schimmels

Er bestaan duizenden soorten schimmel, een aantal van hen worden ook binnenshuis aangetroffen:

Penicillium en aspergilius: veelvoorkomend op de muren van badkamers, woonkamers en keukens. Vooral behangpapier en muurverf zorgen voor een snelle verspreiding.
Alternaria: een schimmelgeslacht dat behoor de Ascomyceten. De schimmel is een belangrijke veroorzaker van plantenziektes maar komt ook voor in de woning en wordt in verband gebracht met slokdarmkanker en astma.
Sphaerospermum: veelvoorkomend en verantwoordelijk voor besmettingen in slaapkamers en in badkamers.
Cladosporium herbarum: ontwikkelt zich niet op bouwmaterialen maar zijn sporen kunnen tijdens de zomer binnendringen langs deuren en ramen.
Cladosporium sphaerospermum, Alternaria alternata: komen voor in matrassen als gevolg van de slechte verluchting in kamers.

Wat kan u doen aan schimmel in huis?

Aangezien schimmels zich ontwikkelen in een vochtige omgeving is het essentieel uw huis droog te houden.

– Om schimmelvorming te bestrijden en te voorkomen moeten alle bronnen van vocht (zoals bijvoorbeeld lekkages) vermeden worden. Indien de schimmel veroorzaakt wordt door een vochtprobleem, moet dit probleem aangepakt worden.
– U moet uw woning steeds optimaal ventileren, ook tijdens koude dagen.
– Een te lage temperatuur (minder dan 15°C) zal ’s nacht voor condens en dus mogelijks voor vochtplekken zorgen. Zorg daarom dat u de temperatuur van uw woning steeds boven deze grens houdt.
– Is er reeds sprake van schimmelvorming, dan verwijdert u die met een borstel. Bij hardnekkige schimmel zal ook het materiaal zelf verwijderd moeten worden.

In this article