Problemen veroorzaakt door vocht in huis

Bruine vlekken op de muur, zwarte schimmel in het hoekje, wat doet u er aan en waar komt dit vandaan? De plek waar u de schade ziet, is...

1655 0
1655 0
opstijgend vocht

Bruine vlekken op de muur, zwarte schimmel in het hoekje, wat doet u er aan en waar komt dit vandaan? De plek waar u de schade ziet, is vaak niet de plek waar de oorzaak van het vochtprobleem ligt. Er zijn heel veel mogelijke oorzaken van vochtproblemen. Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken van vocht in huis.

De meest voorkomende oorzaken van vocht in huis

Opstijgend vocht

Vocht dat uit de grond omhoog komt, komt heel vaak voor indien het huis onvoldoende beschermd is tegen grondwater. Dit komt vaak voor bij oudere huizen.

Nieuwe huizen worden hiertegen beschermd via verticale en horizontale vochtweringen. Er worden in de funderingen waterondoordringbare lagen aangebracht.

Neerslag

Slagregen kan in de kleinste kiertjes van het huis doordringen bijvoorbeeld tussen de dakconstructie en de muur, raamkozijnen en metselwerk. Platte daken zijn ook gevoelig aan binnendringend vocht. Scheurtjes in het dak zijn al voldoende om een vochtprobleem te veroorzaken.

Wateroverlast

Een lekkende afdichting, een gebroken waterleiding, enz. zijn nog een reden voor vochtproblemen. Bij dit soort problemen kent u vaak snel de oorzaak en is deze dan ook relatief makkelijke op te lossen.

Condens

Er zit steeds waterdamp in de lucht en deze kan onder bepaalde omstandigheden neerslaan op oppervlakken. Dit vochtprobleem komt ook vaak voor bij nieuwbouw om dat de bouwmaterialen zeer vochtig zijn. Er moet zeker voldoende geventileerd worden. Bouwvocht verdwijnt na gemiddeld twee jaar.

Bij ernstige schade is het aangewezen een vochtspecialist te raadplegen. Een professional in vochtbestrijding kan namelijk vaak snel de oorzaak van het vochtprobleem achterhalen en u een passende oplossing bieden.

In this article